You are currently viewing A fahéj- a karácsony illata

A fahéj- a karácsony illata

(a kép forrása:http://www.femina.hu/egeszseg/fahej_egeszseges)

Története: a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült jellegzetes illatú, aromás fűszer. Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják Európába.

Magyarországra  a XV. században érkezett el, és hamar rendszeresen használttá vált a nemesi konyha fűszerei között.

Mintegy 300 éven át harcoltak egymással Európa hódító nemzetei a portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzése érdekében.

1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, viszont rakománya az értékes fűszer volt.  A hajó kapitánya hőstette elismerésére magas rangot és címerhasználati jogot kapott. Munkája emlékezetessé tételére címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.

A fahéjat a XVIII. század végén jelentős mennyiségben hozták be Európába. Az árak csökkenésének megakadályozására a hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, ám az ár hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már széles körben elérhetővé vált.

Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer – még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen, és igen változatosan nemcsak az édes recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk azok ízesítésére egy-egy csipetnyit.

A természetgyógyászok is igen nagy előszeretettel alkalmazzák, sokrétű alkalmazhatósága, és igen kedvező élettani hatásai miatt.

Természetes baktérium ölő hatása miatt ezt a fűszert régóta használják légúti megbetegedések kezelésére,  és mivel  vírusölő hatással is bír – sőt, még antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonságú is, a  megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esetén is érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztani, de akár tea formájában is.

A fahéj másik, talán kevésbé ismert hatása, hogy serkenti az emésztőnedvek termelését, ezáltal javítja az anyagcserét, mivel a benne lévő cser- és nyálka- valamint az illóanyagoknak köszönhetően segíti a béltraktus működését ez által  javíthatja a fogyókúra eredményességét.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a rendszeres testmozgáson kívül ez is egy kiegészítő lehet az orvosi kezelés mellett. A fahéj rendszeres fogyasztása elősegítheti az LDL azaz a rossz koleszterin szint csökkenését. Szakértők véleménye szerint ez a pozitív hatás a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem a vérnyomás csökkentő hatását.

Ellenjavallata: A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Amennyiben tea, vagy ételek ízesítésére használjuk, e hatásától nem kell tartanunk.  Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.