(a kép forrása:http://www.femina.hu/egeszseg/fahej_egeszseges)
Története: a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült jellegzetes illatú, aromás fűszer. Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják Európába.
Magyarországra a XV. században érkezett el, és hamar rendszeresen használttá vált a nemesi konyha fűszerei között.
Mintegy 300 éven át harcoltak egymással Európa hódító nemzetei a portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzése érdekében.
1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, viszont rakománya az értékes fűszer volt. A hajó kapitánya hőstette elismerésére magas rangot és címerhasználati jogot kapott. Munkája emlékezetessé tételére címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.
A fahéjat a XVIII. század végén jelentős mennyiségben hozták be Európába. Az árak csökkenésének megakadályozására a hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, ám az ár hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már széles körben elérhetővé vált.
Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer – még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen, és igen változatosan nemcsak az édes recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk azok ízesítésére egy-egy csipetnyit.
A természetgyógyászok is igen nagy előszeretettel alkalmazzák, sokrétű alkalmazhatósága, és igen kedvező élettani hatásai miatt.
Természetes baktérium ölő hatása miatt ezt a fűszert régóta használják légúti megbetegedések kezelésére, és mivel vírusölő hatással is bír – sőt, még antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonságú is, a megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esetén is érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztani, de akár tea formájában is.
A fahéj másik, talán kevésbé ismert hatása, hogy serkenti az emésztőnedvek termelését, ezáltal javítja az anyagcserét, mivel a benne lévő cser- és nyálka- valamint az illóanyagoknak köszönhetően segíti a béltraktus működését ez által javíthatja a fogyókúra eredményességét.
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a rendszeres testmozgáson kívül ez is egy kiegészítő lehet az orvosi kezelés mellett. A fahéj rendszeres fogyasztása elősegítheti az LDL azaz a rossz koleszterin szint csökkenését. Szakértők véleménye szerint ez a pozitív hatás a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető.
Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem a vérnyomás csökkentő hatását.
Ellenjavallata: A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Amennyiben tea, vagy ételek ízesítésére használjuk, e hatásától nem kell tartanunk. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.