You are currently viewing A kövér porcsin – mint az ehető gyomnövény

A kövér porcsin – mint az ehető gyomnövény

- ne a komposztba tegyük, hanem a tányérba

Különleges ízt visz a rendszeresen fogyasztott salátákba.
cropped-lotus-flower.png
Hazánkban a kiskertekben, a szántóföldeken igen elterjedt gyógynövény, amit gyomnövényként ismerünk.

Csupasz, 20-30 cm magasra növő egynyári növény, húsos, kúszó szára van. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágjának 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják.

cropped-lotus-flower.png
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.

A friss növény megfőzve mai ismereteink szerint semmilyen problémát nem okoz.
Recept

Kövér porcsin saláta bébi spenóttal

Hozzávalók:
egy marék bébi spenót
egy marék kövér porcsin
5-6 gerezd fokhagyma összezúzva
pici olívaolaj
pici balzsamecet
A kövér porcsin apróra vágjuk és összekeverjük a bébispenóttal. A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk és alaposan összedolgozzuk a bébi spenóttal és a porcsinnal. Ezután meglocsoljuk olívaolajjal és egy pici balzsamecettel. Húsok, halak és grillételek mellé tökéletes köret.
Recept

Porcsinos paradicsomsaláta

Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
1 fej lilahagyma
1 marék porcsinlevél
ecet
cukor
bors
Elkészítés:
Az ecettel, cukorral, vízzel salátalevet készítünk. A paradicsomot és a lilahagymát felkarikázom, sózom, kicsit megborsozom, rászórom a porcsinleveleket, majd ráöntjük a salátalevet.
Porcsinos paradicsomsaláta